Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - 1905. a. rahutused - Purdi ümbrus

1905. a. olnud Purdi ümbrus rahulik. Metsavaht (jutustaja abikaas) olnud kolm kuud mõisahoonete vahtis – sügisest, saanud 10 rubla kuus.
Jutustaja koer löödud maha, vist kiusu pärast, et omanik mõisa hooneid valvab või muul põhjusel. Üks mõisa rehi on ära põlenud, seda ei teata, millest põlemaminek tulnud.
Pikakülas, Purdi karjamõis, põlenud sügisel üks heinaküün ära. Süütamises kahtlustatud ühte Otiku küla poissi – antud talle Pikaküla mõisas peksa.
EKLA, f 199, m 44, 153/4 (IV-N) < Paide-Anna khk., Purdi as. < Kose - Hilda Kõrge < Liisa Laufer, 55 a. (1930)